Történelem

PUMA század logója A vörös üvöltő pumafej először 1936 környékén jelent meg a magyar légierőben. Heppes Aladár tervezte meg a jelvényt amikor parancsnokhelyettes volt az 1/3. vadászrepülő századnál (Baráth László rajzolta meg). A pumafej eltérően más századjelvényektől nem egy bizonyos századhoz kötődik, hanem Heppes Aladárhoz. Amikor őt áthelyezték egy másik vadászegységhez a pumafej “követte”.

A “vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse” jelmondat az 1/3. vadászrepülő század parancsnokától, Nagy Mihálytól származik.

Először az 1/3. majd (átnevezését követően) 2/2. hadrendi számú vadászszázad használta, később az 5/I. vadászosztály a keleti fronton. Legvégül pedig a 101. vadászrepülő osztály majd ezred.)

Repülőn először 1938-ban jelent meg (CR. 32-esek).

A Puma név és jelvény 1988-ban éledt fel újra, amikor a kecskeméti 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis 1. vadászrepülő százada a Puma nevet vette fel. Akkor MiG-21-el, 1994-től MiG-29-el, majd 2006-tól JAS-39 EBS HU típussal repülnek. Sok nemzetközi gyakorlaton bizonyították már felkészültségüket, melyről a külföldi pilóták is elismeréssel nyilatkoznak. A Puma hagyományok felelevenítésében és az Öreg Pumákkal való jó kapcsolat ápolásában kiemelkedőek  voltak vitéz Hegedűs “Gege” Ernő alezredes, korábbi századparancsnok érdemei.

Comments are closed.